Kategorier
Terapi

cOROna – om oro i kombination med trygghet

Vi behöver ta hand om oron, vi behöver prata om hur vi kan hantera oron. Vi behöver också påminna varandra om att ta hänsyn till de sårbara, multisjuka och äldre.

Det som vi tog för givet är inte tillgängligt just nu på samma sätt som förut. Kanske är det först nu vi inser hur mycket vi uppskattar det vi tog för givet?

Det är nu mer än någonsin viktigt med samtal, terapi, utbildning och handledning för att skapa psykologisk trygghet – att få stöd och hjälp till att tanka i lugn-och rosystemet.

Att isolera äldre personer är psykologiskt utmanande för dem som längtar efter dem men framför allt för de äldre som blir isolerade. Drastiskt minskad närhet och beteendeaktivering i en tid av kris kan leda till nedstämdhet, rädsla och ångest. Vissa grupper med t ex demensproblematik kan inte logiskt förstå vad som händer men känner ändå saknad och upplever sig ha blivit övergivna. Glöm ej att höra av dig till dem! Var kreativ!

Vi behöver även stötta och peppa all den vårdpersonal och omsorgspersonal som är mitt i stormens öga. De behöver kraft och energi men även nya sätt att återhämta sig. Så var kreativ där också!

Hur löser jag som psykolog situationen? Jo, jag pratar i telefon och har videosamtal med mina klienter och kunder. Jag uppmanar dem att under samtalet behålla ritualen att samtidigt dricka en kopp te precis som vi gör när vi är hos mig. Vissa går jag en promenad med.

Föreläsningarna genererar tekniskt nytänk, variation av gruppstorlekskombinationer, webbinarier och vissa ombokningar. Även här möter jag vördnad och respekt i förfarandet. Alla har vi ett gemensamt mål – att skydda de sårbara, tillsammans.

Och om du vill få stöd är du välkommen att höra av dig till mig så bokar vi en telefonsession eller ett videosamtal.

Ta hand om er!

Foto: Felix Svensson Agnes Mellstrand med mamma Maria för Hjärnfonden