Kategorier
Terapi

Låt kärleken leva vidare! – om Alzheimers sjukdom och livet

Låt kärleken leva vidare! – om Alzheimers sjukdom och livet. Hjärnfonden, Agnes Mellstrand, Psykologalliansen #powerpsychology. Foto: Felix Svensson.

Det här är jag och min mamma – demenssjuksköterskan Maria, som själv drabbades av Alzheimers sjukdom. Hon flirtar med min man och är alltid på barnens, djurens och till och med insekternas sida. Sen blir hon numera också sur och säger fula saker. Hon storkonsumerar poesi som hon högläser, dricker helst té med socker och gillar allt från klassisk musik till De La Soul. Rytmen och bollkänslan har sjukdomen inte tagit kål på än. Men nedbrytningen, såväl den fysiska som mentala är något ingen av oss kunde föreställa sig för bara några år sedan.

Det är svårt – det är faan mig skittungt. De gånger mamma var försvunnen under kalla vinternätter hade jag dödsångest och vi sprang runt, körde runt i timmar över hela Stockholm i panik. Polisen och medmänniskor var så hjälpsamma. Men anspänningen och ansvaret man känner som närmast anhörig tar aldrig slut – inte ens när den sjuka flyttar in på ett boende. Vi kan acceptera att mamma förmodligen kommer att dö av sin sjukdom men vi kan inte acceptera att hon ska dö av tristess, understimulering, vanvård eller övermedicinering. Hon är en människa med värdighet med så mycket energi kvar att ge.

Erik Bielke som är Art Director hade sett mina stories med mamma på mitt Instagram med filmer där mamma dansar, spelar boll och busar med oss – allmänt hur hon hänger med oss och är en naturlig del av vår vardag. Han ville visa mig sitt storyboard inspirerat av mina Instagramstories för en kampanj han skulle göra för Hjärnfonden för att stödja forskningen kring Alzheimers sjukdom. Han frågade om vi ville ställa upp. Självklart! Dessutom visste jag att mamma skulle älska lite uppmärksamhet av ”pojkarna i hans team”.

Kampanjen bygger på att visa andra sidor av sjukdomen och hur vi gör för att låta kärleken leva vidare. Jag blir så rörd av bilderna, för att inte säga den helt underbara filmen med paret Helga och Gunnar. Det är så äkta och genuint.

Jag kommer att fortsätta göra mitt bästa med att försöka vara ett vettigt språkrör och folkbildare i dessa frågor.

Föreläsningen ”Alzheimers sjudom – att stå närmast ” Folkuniversitetet i Stockholm den 14/4. Välkomna! Anmälan görs här: http://www.folkuniversitetet.se/Kurser–Utbildningar/Halsa-Friskvard/Friskvard/livsstil-livsfragor-friskvard/Stockholm/alzheimers-sjukdom–att-sta-narmast/

#personlig #proffessionell #privat

Se mer av denna kampanj för Hjärnfonden fotograferad av Felix Svensson https://erikbielke.se/Hjarnfonden-Testamente

#hjärnfonden #Psykologalliansen #Alzheimers #kärlek

Lämna ett svar